KUNNSKAPSBASE

Diamanter

Gull

Sølv

Sølvplett

Edelstener

 

Diamanter

De 4 Cer

Det er fire faktorer som bestemmer en diamant verdi – populært kalt de 4 Cer. Det er:

Carat – vekt

Carat er vektenheten man bruker på diamanter. En carat er 0,2 gram. Carat er videre inndelt i punkter, og det er 100 punkter i 1,0 carat. Slik veier en 45 punkters diamant 0.45 carat. Jo større en diamant er, jo sjeldnere er den. Derfor er en diamant på 1 carat verdt mer enn to diamanter på 0,50 carat.

Colour – farge

Fargegradering av stenen betyr hvor mye stenens farge avviker fra det hvitest mulige – dvs fargeløse. Totalt fargeløse, ishvite diamanter er svært sjeldne, og derfor mer verdifulle. Her er oversikt over fargegrader:

 • R (River) Usedvanlig hvit
 • TW (Top Wesselton) Sjelden hvit
 • W (Wesselton) Hvit
 • TCr (Top Crystal) Meget lett tonet hvit
 • Cr (Crystal) Lett tonet hvit
 • TC (Top Cape) Tonet hvit
 • C (Cape) Tonet, til gulaktig

 

Clarity – klarhet

Diamanter fremstår som klare og rene, men studerer man dem i en kraftig lupe vil de man se at de fleste diamanter har små innslutninger, og dette har innvirkning på prisen. Her er uttrykkene som beskriver klarheten:

 • FL (flawless) Ingen ytre eller indre uklarheter
 • IF (internally flawless) Ingen indre uklarheter
 • VVS1-VVS2 (very,very small inclusions) Meget, meget små uklarheter
 • VS1-VS2 (very small inclusions) Meget små uklarheter
 • SI1/SI2 (Small Inclusions) Små uklarheter
 • P1 (piqué 1) Små synlige uklarheter
 • P2 (piqué 2) Synlige uklarheter
 • P3 (pique 3) Meget synlige uklarheter

 

Cut – sliping

Diamanter slipes i henhold til en matematisk formel. Det er gjort med nitid presisjon. Rund brilliant som består av 57 elleer 58 fasetter er det vanligste. Andre slipeformer er dråpe, smaragd-slip, navette, baguette og princess cut.

Diamantsertifikat

Alle smykker med diamanter fra by Stokkeholm leveres med diamantsertifikat.

Stell av diamanter

For ordentlig vedlikehold anbefaler vi våre produkter fra Town Talk.

Gull

Renhet

Rent gull er 24 karat og nesten så bløtt som bly. For at gullet skal bli hardere, og egne seg seg til smykker, tilsetter man andre metaller. Et smykke i 18 karat gull inneholder 18/24 rent gull og 6/24 andre metaller. I Norge er det vanlig med 14 karat gull, dvs 14/24 rent gull og 10/24 deler andre metaller. I Storbritannia brukes endel 9 karat gull. Reheten på gullet har selvfølgelig betydning for prisen. Mange har fått seg en ubehagelig overraskelse når de har fått vurdert gullsmykket de kjøpte billig i syden. Når du handler hos by Stokkeholm har du trygghet for at alt gull er 14 karat.

Stell av gull

For ordentlig vedlikehold anbefaler vi våre produkter fra Town Talk.

Sølv

Renhet

I likhet med gull er rent sølv et meget mykt metall, som i tillegg til smykker har en lang rekke andre anvendelsesområder. På grunn av sin bakteriedrepende egenskap blir det blant annet brukt i medisinske preparater. I Norge bruker vi to forskjellige legeringer. 830 og 925. 830 som er mest vanlig, betyr at det er 830/1000 rent sølv og 170/1000 kobber. I Norge er det forbudt å selge sølv med lavere sølvinnhold enn dette. 925 kalles Sterling og består av 925/1000 rent sølv og 75/100 kobber.

Oppbevaring

Sølvtøy bør oppbevares tørt. Poser av stoff egner seg godt. Det samme gjør syrefrie plastposer. Avispapir og endel andre pakkematerialer egner seg ikke. Gummistrikker må heller ikke brukes – ikke engang rundt plastposene. Årsaken er at gummistrikker etterlater seg merker som er vanskelig å fjerne. Hovedregeler er at man pakker sølvtøyet slik at minst mulig luft slipper til.

Stell av sølv

For ordentlig vedlikehold anbefaler vi våre produkter fra Town Talk.

Sølvplett

Hva er sølvplett?

Sølvplett kalles det når ekte sølv blir lagt lagt som et belegg på uedle metaller som kobber, messing nysølv.

Stempling av sølvplett

Kvaliteten på produkter i sølvplett er blant annet avhengig av tykkelsen på sølvbelegget. Derfor stempler de fleste produsenter sine produkter for å angi sølvtykkelsen. I Norge benyttes vanligvis gram for å angi tykkelsen. Med for eksempel 60 grams forsølving menes at det går med 60 gram sølv til å forsølve 24 spisedeler i et bestikk. I Norge kreves det minimum 40 gram forsølving for å selge en vare som sølvplett. Vær oppmerksom på at varer som er stemplet Silverplatet eller Sheffild som regel ikke har et tykt nok sølvbelegg til å kalles sølvplett etter norsk standard.

Stell av sølv

For ordentlig vedlikehold anbefaler vi våre produkter fra Town Talk.

Edelstener

Hva er en edelsten?

Enkelt forklart er mesteparten av edelstenen sammensatt av mineraler. Unntaket er perler og koraller som stammer fra dyr, og rav som er fossilt harpiks fra vegestasjon. De mest kostbare fargede edelstene er smaragder, rubiner og safirer. Andre stener er jadeit, opal, agat, rav, ametyst akvamarin, hematit, lapis-lazuli, malakit, citrin, topas og turkis.

Verdi

I likhet med diamanten er det fire faktorer som avgjør edelstenens verdi:

Farge

Edelstenens fargestyrke er viktig, men det finnes ikke noen “riktig” eller “gal” farge.

Sliping

Det er svært viktig hvorledes stenen slipes. Riktig sliping fremhever fargen. Spesielt er det viktig å få frem den beste fargen når stenen betraktes ovenfra.

Klarhet

Selv om klarhet er viktig, men det er sjelden en sten er feilfri. Også i de mest kostbare stenene vil man finne små inneslutninger.

Vekt

Størrelse og vekt er selvfølgelig også med på å bestemme stenes verdi.

Hvor kjøper du edelstener

Når du kjøper smykker med edlestener legger du som regel mange penger i kjøpet. Kommer du over et tilbud som virker for godt til å være sant, så er det som regel det. Da bør du ha gode fagkunnskaper for ikke å bli lurt.

Stell av edelstener

For ordentlig vedlikehold anbefaler vi våre produkter fra Town Talk.